در چند سال اخیر عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ به یکی از موضوعات داغ سفرهای خارجی تبدیل شده است و مسافرانی که از کشور خارج میشوند باید آن را پرداخت کنند و بدون این مدرک دستتان به جایی بند نیست. بنابراین حالا که باید برای هزینههای سفر خود این مورد را هم در نظر بگیرد، بهتر است اطلاعات جامعهای درباره هزینه و نحوه پرداخت آن کسب کنید. آیا عوارض خروج از کشور برای ترکیه با عوارض خروج برای عراق فرق میکند؟ مبلغ عوارض چند است و روشهای پرداخت خروجی کشور چیست؟
عوارض خروج از کشور (Departure Tax) همان مبلغی است که هر فردی که قصد خارج شدن از کشور و انجام سفرهای خارجی دارد، باید به دولت پرداخت کند. پرداخت خروجی برای تمام سفرهای دریایی، هوایی و زمینی و برای تمامی افراد و حتی کودکان زیر دو سال اجباری است. مگر افرادی که نام آنها در لیست کسانی قرار دارد که از پرداخت این مبلغ معاف شدهاند. این عوارض با نام مالیات خروج از کشور به حساب دولت واریز میشوند و دولت درباره خرج کردن آنها تصمیمگیری میکند. نرخ عوارض خروج از کشور هر سال تصویب میشود و شما باید طبق آخرین مصوبات از تغییر هزینه عوارض خروج را پرداخت کنید.
مبلغ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ در بودجه مصوبه مجلس برای هر کدام از گروههای خاص، مطابق جدول زیر تعیین شده که نسبت به سال گذشته حدود ۳۰ درصد افزایش است. در تعیین هزینه عوارض خروج از کشور، فاکتورهایی مثل تعداد دفعات سفر برونمرزی، نوع مرز و نوع سفر (زیارتی، سیاحتی و کاری) تاثیر دارد. بنابر مصوبه جدید، در سفر دوم ۵۰ درصد و در سفر سوم ۱۰۰ درصد نسبت به عوارض خروج از کشور سفر اول، اضافه خواهد شد.
در قسمت قبل ذکر شد که هزینه عوارض خروج از کشور متغیر است. این متغیر بودن، بستگی به نوع مسافر و تعداد دفعات خروج از کشور دارد؛ بهعنوان مثال، مسافرانی که برای بار اول از کشور خارج میشوند، اگر جزو مسافران عادی باشند، باید مبلغ 520 هزار تومان برای عوارض خروج از کشور پرداخت کنند. شایان ذکر است که هر مسافری بهغیر از زائران حج و عتبات عالیات، مرزنشینان و ورزشکاران، جزو مسافران عادی محسوب میشوند. بهطور کلی، هزینه عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ برای مسافرانی که بار اول است از کشور خارج میشوند، به شرح زیر است:
مسافرانی که برای بار دوم میخواهند از کشور خارج شوند، اگر جزو دسته مسافران عادی باشند، باید مبلغ 600 هزار تومان بپردازند. مسافران حج، عتبات عالیات، مرزنشینان و ورزشکاران هم طبق تعرفههای زیر، باید هزینه عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند:
برخی مسافران هم هستند که سفرهای خارجی زیادی در سال دارند و احتمال دارد برای بار سوم یا تعداد دفعات بیشتری از کشور خارج شوند. نرخ عوارض خروج از کشور بار سوم برای مسافران عادی مبلغ 800 هزار تومان است. مسافران حج، عتبات عالیات، مرزنشینیان و ورزشکاران هم طبق تعرفههای زیر، باید هزینه عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند:
میتوانید عوارض خروج از ایران را از راههای مختلفی پرداخت کنید. در این بخش به معرفی روش های پرداخت عوارض خروج از کشور میپردازیم تا گزینه مناسب خود را راحتتر انتخاب کنید.
افراد زیادی ترجیح میدهند که عوارض خروج را به صورت حضوری یا از طریق دستگاه کارتخوان بپردازند؛ زیرا گاهی مواقع ممکن است فرد به دلیل نبود اینترنت و… امکان پرداخت آنلاین عوارض خروج را نداشته باشد. روشهایی که برای پرداخت حضوری عوارض در نظر گرفته شدهاند به صورت زیر است.
در صورتی که زمان کافی برای مراجعه حضوری به مراکز پرداخت عوارض ندارید، روش جایگزین آن یا پرداخت اینترنتی عوارض خروج از کشور میتواند گزینه مناسبی باشد. روشهایی که میتوانید برای پرداخت آنلاین عوارض خروج از آنها استفاده کنید عبارتند از:
روشهای متعددی برای پرداخت عوارض پیش روی شما قرار دارد و فرقی نمیکند که از چه طریقی مالیات خروج از کشور را پرداخت کنید. فقط حواستان باشد که این مدرک مهمی برای خروج از کشور است و نباید در انجام آن سهلانگاری کنید.
عوارض خروج از کشور یکی از مدارک مهمی است که باید همراه داشته باشید. پیشنهاد میکنیم که پرداخت این عوارض را با روزها و ساعتهای پایانی سفر خود موکول نکنید. در آن شرایط ممکن است زنجیرهای از حوادث غیرمترقبه مانع از این شود که سفر خود را با خیال راحت شروع کنید. از طرف دیگر، اگر خواهان گرفتن ارز مسافرتی هستید، باید عوارض خود را پرداخت کرده باشید. بااینوجود، اگر به هر دلیلی نتوانستید عوارض خود را تا روز سفر پرداخت کنید، این فرصت را دارید که حداکثر تا ۳۰ دقیقه قبل از خروج از کشور این کار را انجام دهید.
با وجود اینکه پرداخت عوارض خروج برای تمام افراد و حتی کودکان الزامی است، دولت گروههای خاصی را از پرداخت این مبلغ معاف کرده است. در صورتی که جزو این موارد باشید، این امکان برایتان وجود دارد که بدون نیاز به پرداخت این مبلغ از کشور خارج شوید. از جمله افراد معاف از پرداخت عوارض خروج از کشور میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
کودکان در بعضی از شرایط شامل تخفیفاتی میشوند. بهعنوانمثال، ممکن است بلیط پرواز یا هتل برای رده سنتی خاصی رایگان باشد، اما این در مورد عوارض خروج از کشور صدق نمیکند. شما اگر کودکی در سفر همراه خود دارید، باید بهاندازه یک فرد بزرگسال برای او عوارض پرداخت کنید.
برای یکسری از افراد با شرایط خاص روی مبلغی که جهت عوارض خروج مشخص شده، تخفیف وجود دارد. این گروه میتوانند با وجود این تخفیفها، هزینه کمتری را به عنوان عوارض خروج بپردازند. از جمله تخفیفهایی که برای مبلغ عوارض خروج تعیین شده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سؤالی که ممکن است برای شما هم پیش بیاید، مدتزمان اعتبار خروج است. فرض کنید شما همه کارهای سفر خود را انجام دادهاید و عوارض را پرداخت کردهاید، اما به هر دلیلی سفر شما لغو میشود. آیا اعتبار عوارض خروج از کشور شما باطل میشود؟ باید بگوییم خیر اینطور نیست. مدتزمان اعتبار عوارض خروج از کشور یک سال است. شما در طول سال هر زمان که بخواهید میتوانید از آن استفاده کنید.
یعنی اگر موفق به خروج از کشور نشوید، این امکان برایتان وجود خواهد داشت که تا انتهای سالی که عوارض را پرداخت کردهاید از رسید آن استفاده کنید. در غیر این صورت، رسید پرداختی باطل میشود و مجدداً باید عوارض خروج را برای شروع سفرتان بپردازید.
برای اینکه بتوانید برگه تایید پرداخت عوارض را دریافت کنید، لازم است مبلغی را که برای عوارض خروجی تعیین شده حداقل ۳۰ دقیقه یا نیمساعت قبل از شروع زمان سفرتان بپردازید. با توجه به اینکه امکان اختلال در سیستمهای آنلاین و شبکههای پرداخت وجود دارد، معمولاً پیشنهاد میشود که یک روز جلوتر عوارض خروج را پرداخت کنید.
در صورتی که عوارض خروج از کشور را پرداخت کرده باشید، تنها کافی است که به پرداخت عوارض سامانه سداد مراجعه کرده و از طریق کد ملی، شماره مرجع پرداخت و شماره کارت، آخرین وضعیت پرداخت عوارض را استعلام بگیرید و از صحیح بودن پرداخت انجام شده اطمینان حاصل کنید.
برای پرداخت عوارض خروجی نیاز به ویزا، پاسپورت یا گذرنامه و … نخواهید داشت. تنها باید کارت بانکی عضو شتاب خودتان را به همراه رمز دوم آن آماده کنید، سپس میتوانید به صورت آنلاین یا آفلاین مبلغ عوارض را بپردازید. البته در شرایطی که قصد سفر به عتبات عالیات و… را دارید، نرخ عوارض برایتان با تخفیف محاسبه میشود و لازم است مدارک لازم را برای برخورداری از تخفیفهای موجود ارائه کنید.
در صورتی که مسافران به هر دلیلی از خروج از کشور منصرف شده باشند، امکان استرداد مبلغ پرداختی برای عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ را خواهند داشت. برای استرداد این مبلغ تنها باید به وبسایت سازمان امور مالیاتی مراجعه کرده و درخواست استرداد هزینه را برای عوارضی که به صورت آنلاین واریز شدهاند، ثبت کنید.
برای سفر کردن تنها به رزرو بلیط هتل و خرید بلیط هواپیما یا کشتی و… نیاز ندارید، بلکه باید مدارک لازم برای سفرتان را آماده کرده و عوارض خروج را بپردازید. برای افراد خاصی تخفیفهای خاصی برای عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ در نظر گرفته شده و عدهای نیز از پرداخت این مبلغ معاف شدهاند.
سایر افراد باید طبق جدولی که به صورت سالانه برای مبلغ عوارض تعیین میشود این هزینه را بپردازند. در غیر این صورت امکان خروج قانونی از مرز برای فرد وجود نخواهد داشت. البته این عوارض صرفاً برای خروج از کشور در نظر گرفته شده و نیاز به پرداخت عوارض برای ورود به ایران را نخواهید داشت.
شما به این مطلب چه امتیازی میدهید؟